Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jantar. Piasek z przyprawami [FOTO]

red
Jantar. Największa w Polsce plenerowa patelnia gościła na plaży w Jantarze.

Plenerowa Patelnia to już powoli tradycja Mistrzostw Świata w Poławianiu Bursztynu w Jantarze. Podobnie było i w tym roku. W plenerowej patelni gotował dla publiczności m.in. Waldemar Załuski, kucharz, restaurator i wicekanclerz Kłodzkiego Klubu Kulinarnego a wsparcie zapewniła wójt gminy Stegna, Ewa Dąbska.

Dla plażowiczów przygotowano tym razem danie na słodko. Do największej w Polsce plenerowej patelni ustawiła się długa kolejka.

- Gotowaliśmy banany w kiesielu, z dodatkiem goździków i cynamonu - mówi Waldemar Załuski. - Danie jest słodkie, ale nie przesłodzone, z nutą korzenną, bardzo pożywne. Wydawaliśmy je oczywiście na ciepło.

Dodajmy, że w ramach konkursu, przy plenerowej patelni, zbudowano piaskowe owoce i warzywa. Barwy nadały im przyprawy. - Używane były kurkuma, słodka papryka, różnego rodzaju ziela - mówi Załuski.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowydworgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto