Plenerowa Patelnia to już powoli tradycja Mistrzostw Świata w Poławianiu Bursztynu w Jantarze. Podobnie było i w tym roku. W plenerowej patelni gotował dla publiczności m.in. Waldemar Załuski, kucharz, restaurator i wicekanclerz Kłodzkiego Klubu Kulinarnego a wsparcie zapewniła wójt gminy Stegna, Ewa Dąbska.
Dla plażowiczów przygotowano tym razem danie na słodko. Do największej w Polsce plenerowej patelni ustawiła się długa kolejka.
- Gotowaliśmy banany w kiesielu, z dodatkiem goździków i cynamonu - mówi Waldemar Załuski. - Danie jest słodkie, ale nie przesłodzone, z nutą korzenną, bardzo pożywne. Wydawaliśmy je oczywiście na ciepło.
Dodajmy, że w ramach konkursu, przy plenerowej patelni, zbudowano piaskowe owoce i warzywa. Barwy nadały im przyprawy. - Używane były kurkuma, słodka papryka, różnego rodzaju ziela - mówi Załuski.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?