Wielki kulinarny show, w którym uczestniczyli lokalni włodarze z Żuław i Mierzei to tegoroczna nowość gdańskiej edycji akcji "Weekend za pól ceny". Ta dwudniowa impreza pod namiotami na Długim Targu, tuż obok fontanny Neptuna przyciągneła setki mieszkańców oraz turystów.
Czytaj więcej: https://dziennikbaltycki.pl/weekend-za-pol-ceny-w-gdansku-mieszkancy-tlumnie-wyszli-z-domow-zdjecia/ar/3828941
W niedzielę, punktualnie o 13 wspólne gotowanie potraw regionalnych rozpoczęli włodarze miast z Gdańskiego Obszaru Metropolitalnego. Każdemu z zaproszonych gości pomagał przydzielony mu, mistrz kuchni. Burmistrz Jacek Michalski gotował wspólnie z Natalią Daszewską. Przygotowali schab z jabłkami i figami, miodem oraz wieloma korzennymi przyprawami.
- Turyści przyjeżdżają do nas nie tylko dla zabytków, historii, ale też dla podniebienia - zachwalał walory pomorskiej kuchni prezydent Gdańska, Paweł Adamowicz, który podczas wspólnego gotowania przygotował pstrąga.
Ponadto odbyły się rodzinne zawody w ubijaniu masła w kierzkach czy warsztaty serowarskie.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?