MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Babka lancetowata (Plantago lanceolata), zwana też...
fot. lenyvavsha/123rf.com

Domowe sposoby na skaleczenia i rany. Skorzystaj z tych produktów, gdy nie masz pod ręką środków odkażających! Pozwolą uniknąć zakażenia

Babka zwyczajna i babka lancetowata

Babka lancetowata (Plantago lanceolata), zwana też wąskolistną oraz babka zwyczajna (Plantago maior), inaczej babka lekarska to niepozorne i powszechnie występujące rośliny, które rosną niemal na każdym trawniku czy w niejednym ogródku. Gdy zranimy się podczas spaceru czy wyjazdu warto poszukać jednej z nich i użyć jej liści do obłożenia rany. Wystarczy rozetrzeć lub rozgnieść w rękach listek babki lancetowatej (wąski i podłużny) lub babki zwyczajnej (szeroki i jajowaty), żeby wydobyć z niego sok i przyłożyć go do zranionego miejsca. Babka zadziała przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Jej sok działa przeciwwysiękowo zmniejszając przenikanie białych krwinek do przestrzeni pozanaczyniowej. Dzięki temu łagodzi ona stan zapalny, tamuje krwawienie oraz przyspiesza gojenie się rany. Zmniejsza również ból i obrzęk, a zastosowana na ukąszenie owada niweluje także świąd.

Zobacz również

W Pcimiance po awansie będzie nowy trener. Wyniki 30. kolejki V ligi

W Pcimiance po awansie będzie nowy trener. Wyniki 30. kolejki V ligi

Na mistrzostwach Europy Gwardia Zielona Góra wzbogaciła się też o medale debiutanta

NOWE
Na mistrzostwach Europy Gwardia Zielona Góra wzbogaciła się też o medale debiutanta

Polecamy

Wszyscy pytają, jak robię moją chrupiącą sałatkę z kalafiora. Mam swój sekret

Wszyscy pytają, jak robię moją chrupiącą sałatkę z kalafiora. Mam swój sekret

Pulpety z przepisu babci podbiją każde serce. Do sosu trzeba dodać ważny składnik

HIT DNIA
Pulpety z przepisu babci podbiją każde serce. Do sosu trzeba dodać ważny składnik

Prosta i smaczna sałatka makaronowa. Podaję ją na ciepło, znika w kilka chwil

Prosta i smaczna sałatka makaronowa. Podaję ją na ciepło, znika w kilka chwil