MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chleb na zakwasie brzmi pysznie. Zakwas to nic innego jak...
fot. pixabay.com/Alexas_Fotos/zdjęcie ilustracyjne

Drogi chleb? Taniej na razie nie będzie. Nie czekaj, zacznij piec go sam! Oto proste domowe sposoby na chrupiące pieczywo

Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie brzmi pysznie. Zakwas to nic innego jak połączenie mąki z wodą. Wiele gospodyń ma go przygotowanego wcześniej w domu i używa jako bazy do szybkiego wyczarowania chlebka dla całej rodziny. Mając aktywny zaczyn zakwasu wystarczy dodać wody, mąki, soli i ziaren (wg gustu). Niecałą szklankę zakwasu należy połączyć z 400 ml ciepłej wody i 600 g mąki pszennej. Można dodać szczyptę soli i wybrane ziarna, jeśli ktoś chce uzyskać chleb z dodatkami. Wyrobione ciasto należy zostawić pod przykryciem aż wyrośnie. Niektórzy są zwolennikami dodatkowego przetrzymania ciasta w lodówce, np. na noc i pieczenia rano, niektórzy od razu wkładają wyrośnięty bochen do pieca. Czas pieczenia to ok. pół godziny pod przykrywką przy ok. 240 stopniach Celsjusza.

Zobacz również

Czy kosa była lepsza od karabinu? Plenerowa wystawa o Powstaniu Styczniowym

Czy kosa była lepsza od karabinu? Plenerowa wystawa o Powstaniu Styczniowym

16 drużyn walczyło, a wygrał Budzyń

NOWE
16 drużyn walczyło, a wygrał Budzyń

Polecamy

Ała, parzy! Dlaczego kobiety lubią gorętsze prysznice niż mężczyźni?

Ała, parzy! Dlaczego kobiety lubią gorętsze prysznice niż mężczyźni?

Zjesz i przepadniesz. Najlepszy dip serowy, jaki zrobisz w swoim życiu

Zjesz i przepadniesz. Najlepszy dip serowy, jaki zrobisz w swoim życiu

Pożywna zupa „dziad z babą". Pyszna i łatwa do zrobienia

Pożywna zupa „dziad z babą". Pyszna i łatwa do zrobienia