W sobotę 10 grudnia w Domu Polonii w Pułtusku odbył się finał konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów 2022”. Zjechały tu najlepsze gospodynie z całej Polski. Konkurencja była ogromna. Żuławskie żeberka tym razem poza miejscem medalowym, ale sam udział w tym wydarzeniu to już były emocje.
Na trzy najlepsze koła czekały nagrody pieniężne.
- I miejsce – 25 000 zł
- II miejsce – 15 000 zł
- III miejsce – 10 000 zł.
Laureat I miejsca otrzymał nagrodę dodatkową – wyjazd dla 5 członków KGW na zagraniczne targi rolno-spożywcze!
Żeberka po żuławsku
Składniki na 6 osób
1 kg ładnych żeberek
2 kg dobrej kapusty kiszonej
3 dkg grzybków suszonych
2 cebule
2 łyżki majeranku
sól,pieprz do smaku
olej rzepakowy do podsmażenia
Przygotowanie
Żeberka kroimy, posypujemy solą i pieprzem, podsmażamy z każdej strony na brązowo. Cebulę kroimy i podsmażamy na tym samym oleju co żeberka. Kapustę kroimy drobniej i podsmażamy na oleju. W brytfannie układamy warstwami kapustę i żeberka tak, aby u góry była kapusta. Posypujemy majerankiem, dodajemy pokrojone grzybki. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy w piekarniku ustawionym na 180 st. przez ok. 2 godz.
Potrawy przygotowane przez poszczególne Koła Gospodyń Wiejskich
Kujawsko – pomorskie
KGW w Krzekotowie , szynka parzona kością – wielkanocna
Mazowieckie
KGW w Pniewie "Pniewianki”, kotlety z kaszy gryczanej z grzybami
Warmińsko – mazurskie
Koło Gospodyń Wiejskich w Pietrzwałdzie, mazurska zupa klopsowa
Podlaskie
Koło Gospodyń Wiejskich,,Zabielanki" w Zabielu, faszerowany szczupak z Biebrzy w lekkiej galaretce podany z sosem tatarskim
Pomorskie
Stowarzyszenie dla wsi Lubieszewo i nie tylko, żeberka po żuławsku
Łódzkie
Koło Gospodyń Wiejskich Zapolanki, kluski żelazne z żeberkami i kapustą zasmażaną
Zachodniopomorskie,
Koło Gospodyń Wiejskich Strzebielewo, gąska szara, szara na gąsce
Lubelskie,
Koło Gospodyń Wiejskich Gospodarne Dominiczanki, gryczaki z sosem grzybowym
Wielkopolskie
Koło Gospodyń Wiejskich w Lądku, barszcz zabielany z szarymi kluchami
Śląskie
Koło Gospodyń Wiejskich w Woli Libertowskiej, potrawa z Woli Libertowskiej
Lubuskie
Koło Gospodyń Wiejskich "Bystra Woda" Brzeźnica, gołąbki postne
Małopolskie
Koło Gospodyń Wiejskich Wsi Zalipie, knedle ze śliwkami
Dolnośląskie
Koło Gospodyń Wiejskich w Laskach, wyśmienita kaczka z Lasek z kluskami i kapustą
Świętokrzyskie
KGW Klimontowianki, Pierś z kaczki pieczona z jabłkami i majerankiem, podana z kopytkami sałatką z pieczonych buraków.
Opolskie
Koło Gospodyń Wiejskich Zimna Wódka, policzki wieprzowe z ciapkapustą
Podkarpackie
Koło Gospodyń Wiejskich w Szwedach "Szwedowianki", szwedzik.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?