Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Finał Bitwy Regionów 2022. Żeberka po żuławsku podano na zamku w Pułtusku

Jadwiga Bilicka
Jadwiga Bilicka
Finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów” odbył się 10 grudnia 2022 w Domu Polonii na zamku w Pułtusku. W finałowej konkurencji wystartowało 16 Kół Gospodyń Wiejskich prezentując przed jury najlepszą potrawę z każdego województwa. Województwo pomorskie reprezentowały gospodynie z KGW Lubieszewo ze słynnymi żeberkami w kapuście.

W sobotę 10 grudnia w Domu Polonii w Pułtusku odbył się finał konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów 2022”. Zjechały tu najlepsze gospodynie z całej Polski. Konkurencja była ogromna. Żuławskie żeberka tym razem poza miejscem medalowym, ale sam udział w tym wydarzeniu to już były emocje.

Na trzy najlepsze koła czekały nagrody pieniężne.

  • I miejsce – 25 000 zł
  • II miejsce – 15 000 zł
  • III miejsce – 10 000 zł.

Laureat I miejsca otrzymał nagrodę dodatkową – wyjazd dla 5 członków KGW na zagraniczne targi rolno-spożywcze!

Żeberka po żuławsku

Składniki na 6 osób

1 kg ładnych żeberek
2 kg dobrej kapusty kiszonej
3 dkg grzybków suszonych
2 cebule
2 łyżki majeranku
sól,pieprz do smaku
olej rzepakowy do podsmażenia

Przygotowanie
Żeberka kroimy, posypujemy solą i pieprzem, podsmażamy z każdej strony na brązowo. Cebulę kroimy i podsmażamy na tym samym oleju co żeberka. Kapustę kroimy drobniej i podsmażamy na oleju. W brytfannie układamy warstwami kapustę i żeberka tak, aby u góry była kapusta. Posypujemy majerankiem, dodajemy pokrojone grzybki. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy w piekarniku ustawionym na 180 st. przez ok. 2 godz.

Potrawy przygotowane przez poszczególne Koła Gospodyń Wiejskich

Kujawsko – pomorskie

KGW w Krzekotowie , szynka parzona kością – wielkanocna

Mazowieckie

KGW w Pniewie "Pniewianki”, kotlety z kaszy gryczanej z grzybami

Warmińsko – mazurskie

Koło Gospodyń Wiejskich w Pietrzwałdzie, mazurska zupa klopsowa

Podlaskie

Koło Gospodyń Wiejskich,,Zabielanki" w Zabielu, faszerowany szczupak z Biebrzy w lekkiej galaretce podany z sosem tatarskim

Pomorskie

Stowarzyszenie dla wsi Lubieszewo i nie tylko, żeberka po żuławsku

Łódzkie

Koło Gospodyń Wiejskich Zapolanki, kluski żelazne z żeberkami i kapustą zasmażaną

Zachodniopomorskie,

Koło Gospodyń Wiejskich Strzebielewo, gąska szara, szara na gąsce

Lubelskie,

Koło Gospodyń Wiejskich Gospodarne Dominiczanki, gryczaki z sosem grzybowym

Wielkopolskie

Koło Gospodyń Wiejskich w Lądku, barszcz zabielany z szarymi kluchami

Śląskie

Koło Gospodyń Wiejskich w Woli Libertowskiej, potrawa z Woli Libertowskiej

Lubuskie

Koło Gospodyń Wiejskich "Bystra Woda" Brzeźnica, gołąbki postne

Małopolskie

Koło Gospodyń Wiejskich Wsi Zalipie, knedle ze śliwkami

Dolnośląskie

Koło Gospodyń Wiejskich w Laskach, wyśmienita kaczka z Lasek z kluskami i kapustą

Świętokrzyskie

KGW Klimontowianki, Pierś z kaczki pieczona z jabłkami i majerankiem, podana z kopytkami sałatką z pieczonych buraków.

Opolskie

Koło Gospodyń Wiejskich Zimna Wódka, policzki wieprzowe z ciapkapustą

Podkarpackie

Koło Gospodyń Wiejskich w Szwedach "Szwedowianki", szwedzik.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowydworgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto