Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Inspektorzy tropią grzechy sezonowej gastronomii na Mierzei Wiślanej. Jest coraz lepiej

ABE, Ksenia
Na Mierzei Wiślanej nie brakuje barów i restauracji, gdzie można smacznie zjeść. Należy jednak uważać, gdzie się zamawia jedzenie. Uwaga przede wszystkim na typowe bary sezonowe
Na Mierzei Wiślanej nie brakuje barów i restauracji, gdzie można smacznie zjeść. Należy jednak uważać, gdzie się zamawia jedzenie. Uwaga przede wszystkim na typowe bary sezonowe
Bary przy plażach na Mierzei Wiślanej prześcigają się, by zwabić do siebie jak największą liczbę klientów. Czy dbają również o porządek i świeże produkty? Inspektorzy z sanepidu prowadzą wzmożone kontrole barów sezonowych. Największą uwagę zwracają na stan sanitarno-epidemiologiczny obiektów i jakość przyrządzanych dań.

Ponad 60 sezonowych barów gastronomicznych na Mierzei Wiślanej mają do skontrolowania inspektorzy sanepidu w Nowym Dworze Gdańskim. W nadmorskich barach nie ujawniono na razie żadnych poważnych nieprawidłowości.

Poprawa warunków w nadmorskich stołówkach, to przede wszystkim zasługa konkurencji i wolnego rynku. Nikt już nie chce jeść ryb smażonych na starym oleju i podanych przez kelnera w brudnym fartuchu. Turysta płaci i wymaga. Jeśli restauracja mu nie odpowiada, idzie do konkurencji. Lepiej jest też dzięki częstym kontrolom sanepidu.

- Obecnie prowadzimy tzw. kontrole odbiorowe nowych, typowo sezonowych barów gastronomicznych. Na razie nie ma żadnych uwag, choć nie mamy jeszcze większości wyników - mówi Henryk Pszczoliński, szef powiatowego sanepidu w Nowym Dworze Gd. - Nasze kontrole nie są zapowiadane. Inspektorzy przychodzą do danego obiektu, przedstawiają się i sprawdzają stan sanitarno-epidemiologiczny. Zauważyliśmy, że z każdym rokiem poprawia się standard w nadmorskich punktach gastronomicznych. Jest czyściej, a jedzenie jest przygotowywane i podawane w lepszych warunkach niż dawniej. Oczywiście nie wszystko jest idealne, ale najważniejsze, że świadomość przedsiębiorców gastronomicznych się poprawiła. Po naszych uwagach z zeszłych lat wyciągnęli wnioski. Staramy się ich uczulać, informować o tym, jakie wymogi muszą spełniać.

Zobacz: Mierzeja Wiślana. Tłuszcze z punktów gastronomicznych zapychają kanalizację

Zdaniem sanepidu, główne grzechy właścicieli nadmorskich barów to m.in. zły podział ról w kuchni, brudny sprzęt do przygotowania posiłków i odgrzewane zamrożonego, wcześniej upieczonego mięsa. Kontrolerzy zwracają też uwagę na niewłaściwe przechowywanie czy segregowanie żywności. Najgorsze jest jednak to, gdy jedzenie jest stare lub po prostu niedobre.

- Statystycznie najgorzej jest w typowych barach sezonowych - mówi Henryk Pszczoliński. - Tego typu obiekty są nastawione przede wszystkim na szybki zarobek. Właściciele takich punktów patrzą tylko na swoją kieszeń, nie interesuje ich standard i smak podawanych potraw. Tak jest najczęściej tam, gdzie jeden właściciel ma więcej punktów gastronomicznych. Zatrudnieni są tam ludzie, którzy akurat zgłosili się do pracy i nie mają żadnego wykształcenia w gastronomii.

W takich lokalach lepiej nie jeść. I nie chodzi już nawet o możliwość zatrucia, ale czy jest sens jedzenia podgrzanej w mikrofalówce bułki z tanią parówką, która udaje hot-doga, a kosztuje prawie 10 złotych! Bo ceny w sezonowych barach są na ogół wyśrubowane do granic możliwości.

Zobacz także: Powiat nowodworski będzie miał przejście graniczne z Rosją

Na Mierzei Wiślanej są jednak też bary gdzie można smacznie zjeść. Turyści chwalą sobie pyszną, świeżą rybę lub dobre dania obiadowe. Gdzie jedzenie powinno być bardzo dobre? Na pewno statystycznie smaczniej można zjeść w barach, restauracjach całorocznych. Tam gastronomicy cały rok pracują na swoją markę i nie mają zamiaru podawać klientom byle czego. Są też obiekty sezonowe, gdzie jedzenie może być dobre. Warto zwrócić uwagę na wygląd, obsługę i czystość lokalu. Warto też spytać się innych klientów, czy jedzenie było dobre i czy polecają dany bar lub smażalnię.

A co Wy myślicie o nadmorskich barach i restauracjach na Mierzei Wiślanej? Gdzie można zjeść smacznie i niedrogo? Gdzie podawana jest pyszna rybka? Zachęcamy do komentowania!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowydworgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto