Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Konkurs Specjałów Karnawałowych w Stegnie. Było przepysznie!

red
Gmina Stegna. Już po raz dwunasty nagrodzono najlepsze potrawy, ciasta oraz domowe trunki zgłoszone do Konkursu Specjałów Karnawałowych. Po raz pierwszy przyznano również tytuł “Stegna Master of Cook 2018”.
Gmina Stegna. Już po raz dwunasty nagrodzono najlepsze potrawy, ciasta oraz domowe trunki zgłoszone do Konkursu Specjałów Karnawałowych. Po raz pierwszy przyznano również tytuł “Stegna Master of Cook 2018”. Kamila Ziętek
Gmina Stegna. Już po raz dwunasty nagrodzono najlepsze potrawy, ciasta oraz domowe trunki zgłoszone do Konkursu Specjałów Karnawałowych. Po raz pierwszy przyznano również tytuł “Stegna Master of Cook 2018”.

Stegna. W Sali Widowiskowej Gminnego Ośrodka Kultury w Stegnie już po raz dwunasty mieszkańcy nadmorskiej gminy stanęli do kulinarnej rywalizacji w Konkursie Specjałów Karnawałowych. Jury przy wyborze zwycięzców brało po uwagę oryginalność wykonanych potraw, wrażenia estetyczne oraz przede wszystkim smak zgłoszonych specjałów.

Tytuł najlepszego ciasta jury konkursowe przyznało wypiekowi Anety Mydlarz. Drugie miejsce zajęła Bożena Sikora, a podium zamknęła Monika Ciach. W kategorii alkohole pierwsze miejsce wywalczyła Bernardyna Talpa. Tuż za nią znalazła się Małgorzata Jędo. Z kolei miejscem trzecim nagrodzono Małgorzatę Mechlińską. Bezkonkurencyjna w kategorii potraw okazało się danie przygotowane przez Mariannę Zalewską. Drugim miejscem nagrodzono Kamilę Szczerbę, a trzecim Elżbietę Kalisz.

W tym roku po raz pierwszy, przyznany został również tytuł “Stegna Master of Cook 2018”. W tej rywalizacji zmierzyli się najmłodsi mieszkańcy nadmorskiej gminy. Pięciu uczestników wyłonionych we wcześniejszym precastingu, musiało przygotować danie z przygotowanych wcześniej składników.

Dania młodych kucharzy oceniali Marcin Popielarz, szef restauracji Biały Królik w Gdyni, Wiesława Pawelczak szefowa kuchni w restauracji Łajba w Stegnie oraz Wojciech Rabiega, szef kuchni restauracji Kobaltowa w Tristan Hotel & Spa w Kątach Rybackich.

- Zadaniem uczestników konkursu było podanie śledzia z przygotowanymi dodatkami. Mogli wykorzystać m.in. gotowane ziemniaki, brukiew, kwaśną śmietanę oraz cebulę. Poziom rywalizacji był bardzo wysoki. Wśród uczestników widać już kilka, jeszcze nieoszlifowanych diamentów. Zaskoczyli nas bardzo dojrzałym, jak na swój wiek zmysłem estetycznym - tłumaczy Wojciech Rabiega. - Zwycięzcę konkursu oraz wszystkich uczestników rywalizacji nagrodziłem specjalnymi warsztatami kucharskimi w naszym hotelu. Myślę, że będziemy się świetnie bawić, wspólnie pogotujemy, a dzieciaki nauczą się mnóstwa cennych rzeczy. Będą mogli spróbować również ciekawych, pewnie dla niektórych z nich nowych smaków. Na pewno przygotujemy ślimaki.

Najlepszy talerz decyzją jury przygotowała 15-letnia Sandra Pażątka-Lipińska z Tujska. Wśród przyznanych laureatce nagród znalazł się m.in. staż w restauracji Biały Królik w Gdyni oraz rodzinny obiad w restauracji Łajba.

- Najbardziej cieszę się z wygranego stażu oraz warsztatów. Chcę rozwijać swoje kulinarne umiejętności oraz wiedzę i myślę, że takie zajęcia to najlepsze do tego miejsce - powiedziała nam Sandra.

Degustację specjałów wszystkim uczestnikom kulinarnej rywalizacji umilił występ zespołu Fale, pod kierownictwem Andrzeja Kurpiewskiego.

Więcej o konkursie przeczytasz w najnowszym numerze "Tygodnika Żuławy i Mierzeja".

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krynicamorska.naszemiasto.pl Nasze Miasto