MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ogórki kiszone są bardzo dobrym źródłem witaminy K, która...
fot. Antonio_Diaz/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Spowolnione krzepnięcie krwi z powodu niedoboru witaminy K

Ogórki kiszone są bardzo dobrym źródłem witaminy K, która jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi i tworzenia się tzw. strupa. Surowe ogórki zazwyczaj obiera się przed jedzeniem, a to sprawia, że zawartość witaminy K spada o ponad połowę – 100 g obranego ogórka zawiera 7,2 µg witaminy K, a taka sama ilość ogórka ze skórką stanowi źródło 16,4 µg tej witaminy. Natomiast ogórków nie obiera się przed kiszeniem, dlatego porcja 100 g pokrywa w 60 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę K.

Zobacz również

Warsztaty ekologiczne połączone z rajdem rowerowym w Lewinie Brzeskim

Warsztaty ekologiczne połączone z rajdem rowerowym w Lewinie Brzeskim

Tragedia w Zagórzu obok Chrzanowa. W wypadku drogowym zginął kierowca motocykla

Tragedia w Zagórzu obok Chrzanowa. W wypadku drogowym zginął kierowca motocykla

Polecamy

Nie możesz zrobić kupy? Kawa z magicznym dodatkiem oczyszcza jelita i odchudza

HIT DNIA
Nie możesz zrobić kupy? Kawa z magicznym dodatkiem oczyszcza jelita i odchudza

Ta prosta sałatka to hit bułgarskich kurortów. Jest najlepsza na grilla i imprezy

Ta prosta sałatka to hit bułgarskich kurortów. Jest najlepsza na grilla i imprezy

Hit na komunię i wesele. Ta sukienka pierwszej damy maskuje pelikany

TYLKO U NAS
Hit na komunię i wesele. Ta sukienka pierwszej damy maskuje pelikany