Kulinarne spotkania to zawsze okazja do podzielenia się dobrymi przepisami i wykorzystania umiejętności współpracy w grupie.
Tym razem wtorkowe spotkanie w Klubie Seniora prowadziła dietetyczka, która podpowiadała seniorom jak się odżywiać, z czego zrezygnować w odżywianiu w starszym wieku lub przy określonych schorzeniach.
Na gorące, letnie dni seniorzy - kucharze pod okiem dietetyczki przygotowali m.in. sałatkę gietrzwałdzką. Może nie jest to wyszukane danie, bo do jej przygotowania potrzeba jedynie ogórków, fasoli i kopru, opcjonalnie czosnku - to jak zawsze - diabeł tkwi w szczegółach smakowych.
Panie przygotowały również sałatkę z buraczków i rzodkiewki duszone po staropolsku.
A na deser były pyszne słodziutkie pieczone pierożki z domową konfiturą. Tak smaczne, że palce lizać. Stół w Klubie Seniora zapełnił się kolorowymi, smacznymi daniami, które najlepiej smakują w lecie. A na koniec odbyła się wspólna degustacja wykonanych dań.
Nasi seniorzy już umówili się na kolejne jesienne kulinaria. Może będą pierogi z grzybami?
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?