Marzęcino. Pod czujnym okiem mistrza Krzysztofa Jaworskiego uczestnicy zagnietli własne ciasto chlebowe i upiekli chleb z dodatkiem ziaren i ziół.
Słuchając opowieści i piosenek o chlebie dowiedzieli się o sposobach wytwarzania chleba, masła, sera w dawnych żuławskich domach. Po czym własnoręcznie ubili masło i przygotowali twarożek. Serwatka posłużyła panienkom za kosmetyk do rąk i twarzy, z którego równie chętnie skorzystali chłopcy. Na koniec odbyła się prawdziwa uczta.
Uczestnicy zajadali się drożdżówką posmarowaną świeżym masłem oraz deserem - twarożkiem z miodem, orzechami i suszonymi owocami.
Projekt jest realizowany przy współpracy członków Stowarzyszenia Przyjaciół Marzęcina, dzięki dofinansowaniu z Funduszu Akumulatora Społecznego oraz Funduszu Inicjatyw Obywatelskich, którego operatorem jest Fundacja Strefa Mocy.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?