W sobotę i w niedzielę w sali ekspozycyjnej Żuławskiego Parku Historycznego odbywała się degustacja chleba i sera. Można było spróbować chleba żytniego, pszenno - żytniego i chleba z samopszy.
Jednak mało kto wie czym jest samopsza. Ten rodzaj zboża jest już mało popularny i rzadko wypieka się z niego chleb chyba, że znajdzie się gospodyni - pasjonatka. Taki chleb przygotowała na Żuławskie Degustacje pani z Lasowic Małych. Chleb ten ma charaktyrystyczną zółtą barwę, dzięki zawartości karotenoidów oraz przyjemny, orzechowy smak.
Samopsza jest najstarszą odmianą pszenicy, liczy około 9000 lat i od tego czasu znana jest w żywieniu człowieka.Mąka z samopszy zawiera bardzo mało glutenu i jest on zupełnie inny niż ten z orkiszu.
W drugim dniu na stołach królowały sery .
Ser Werderkase na Żuławach pojawił się wraz z osiedlaniem się na tych terenach osadników z Niderlandów. Produkcja sera odbywała się bezpośrenio w gospodarstwach . Mennonici sami wytwarzali podpuszczkę z cielęcych żołądków. Receptura tego sera została odtworzona w Małym Holendrze w Żelichowie przy współpracy z serowarem żuławskim Krzysztofem Jaworskim.
Werderkase to ser, który przygotowuje się bez konserwantów, doskonale nadający się konsumowania z winem lub z piwem.
Klub Nowodworskim przygotowuje już kolejne wydarzenia kulinarne, o czym bedziemy informować naszych Czytelników.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?