Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepiej smakuje Pomorze. Zgłoszenia do konkursu o Bursztynowy Laur Marszałka

red.
grafika. Pomorskie.eu
Już po raz XI producenci żywności, gospodarstwa rolne i agroturystyczne oraz restauratorzy będą rywalizować o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego. To wyjątkowy konkurs, który promuje produkty kulinarne z całego regionu. Zgłoszenia można nadsyłać do 28 kwietnia 2023 r.

Bursztynowy Laur Marszałka Województwa

Wyjątkowe produkty kulinarne stanowią o kulinarnym dziedzictwie regionu, o jego bogactwie i różnorodności.

Kto nie zna żuru z Kaszub, śledzia karmazynowego, pomorskiej bzówki czy powiślańskiej śliwki w occie? A to tylko niektóre z produktów nagrodzonych w ubiegłych latach Bursztynowym Laurem – mówi Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego.

Właśnie rusza kolejna, jedenasta już edycja konkursu.

Konkurs jest wyjątkową okazją do promocji specyficznych dla naszego regionu produktów kulinarnych i budowy marki pomorskiej żywności – podkreśla.

Co ważne, laur mogą zdobyć produkty wytwarzane z poszanowaniem regionalnych tradycji lub przy wykorzystaniu lokalnych składników.

Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. Pokażmy wszystkim, jak smakuje Pomorze – zaprasza marszałek.

O Bursztynowy Laur mogą starać się producenci żywności, restauratorzy, gospodarstwa rolne i agroturystyczne, a także szkoły gastronomiczne czy koła gospodyń wiejskich. A w jakich kategoriach można startować?

Pięć kategorii

Bursztynowy Laur Marszałka jest przyznawany w pięciu kategoriach.

Czekamy na produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. To mogą być wszelkie przetwory z mięs, ryb, a także miody i przetwory owocowo-warzywne – wylicza Józef Sarnowski, członek Zarządu Województwa Pomorskiego. – W konkursie można także zgłaszać produkty cukiernicze oraz napoje alkoholowe i bezalkoholowe – dodaje.

Jest też kategoria dla produktów łączących surowce zwierzęce z roślinnymi. Skoro to konkurs, to są przewidziane również nagrody. I tak za zajęcie pierwszego miejsca oprócz statuetki Bursztynowego Lauru zwycięzca otrzyma 1000 zł. A każdy producent zakwalifikowany do finału otrzyma 400 zł.

Ważne informacje

W pierwszym etapie konkursu komisja wybierze 30 produktów, które zostaną zakwalifikowane do finału. Formularz zgłoszeniowy, bez produktu, należy nadesłać do 28 kwietnia 2023 r. Można to zrobić pocztą tradycyjną na adres Departamentu Środowiska i Rolnictwa UMWP, pocztą elektroniczną na adres [email protected], lub złożyć go osobiście w sekretariacie departamentu.

Regulamin Konkursu kulinarnego o Bursztynowy Laur[/a] Regulamin Konkursu kulinarnego o Bursztynowy Laur

A tak zaprezentowało się Lubieszewo na finale Bitwy Regionów.

Finał Bitwy Regionów 2022. Żeberka po żuławsku podano na zam...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowydworgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto