Najlepsze przepisy na grzyby według gwiazd. Potrawy z grzybami według Gessler, Starmach, Okrasy
Pieczone pierogi z kurkami
Składniki:
Ciasto:
-mąka pszenna, typ 550 – 300 g
-masło – 150 g
-kwaśna śmietana 18% – 2 łyżki
-jajko – 1 szt.
Farsz:
-czosnek – 1 ząbek
-kurki – 300 g
-świeży tymianek – 2 gałązki
-sól – 1 szczypta
-pieprz – 2 szczypty
-kwaśna śmietana 18% – 1½ łyżki
-natka pietruszki – 1 pęczek
Dodatkowo
-mleko – 3 łyżki
-jajko – 1 szt.
-kurki – 1 garść
-sól, pieprz, świeży tymianek
-oliwa z oliwek – do smażenia
-kwaśna śmietana 18% – do dekoracji
Przygotowanie
Ciasto:
Mąkę łączyć na desce z twardym masłem pokrojonym w kostkę. Siekać, aż składniki się połączą. Dodać jajko i śmietanę i wymieszać.
Ciasto wyrabiać na desce do uzyskania jednolitej masy, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 20 minut.
Farsz:
Drobno posiekany czosnek blanszować na głębokiej patelni na rozgrzanej oliwie. Dodać kurki pokrojone na duże kawałki i drobno posiekany tymianek. Smażyć do odparowania wody, a następnie doprawić solą oraz pieprzem.
Dodać śmietanę, chwilę gotować i zdjąć patelnię z ognia. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Gotowy farsz przełożyć do miseczki i odstawić do ostygnięcia.
Lepienie:
Schłodzone ciasto podzielić na pół i rozwałkować na blacie oprószonym mąką, uzyskując placek o grubość ok. 1 cm. Wykrawać z niego kółka o średnicy 10 cm.
Porcję farszu umieścić na środku kółka, skleić brzegi ciasta i nadać im ładny kształt.
Pieczenie i podanie:
Pierogi przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem.
Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 200°C.
Kurki blanszować na rozgrzanej oliwie z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku. Gotowe pierogi podawać z odrobiną śmietany i blanszowanymi kurkami.
Źródło: kuchnialidla.pl