Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nowy Dwór Gdański. Oto Mistrzowie Smaku - zwycięzcy plebiscytu. Rozmowy, prezentacje

red
Nowy Dwór Gdański. Mistrzowie Smaku - prezentacje
Nowy Dwór Gdański. Mistrzowie Smaku - prezentacje Archiwum
Nowy Dwór Gdański. Co poleca restauracja Strzechówka swoim gościom, o tym, że kelnerowanie to ciężka praca mówi Julia Łapińska, o swojej przygodzie z kuchnią opowiada Andrzej Wondziński, jaką kawę wypijesz w Caffe Capri a jakie pieczywo powstaje w drewnickiej Bagetce? Tego wszystkiego dowiesz się w prezentacjach zwycięzców plebiscytu Mistrzowie Smaku.

Restauracja Strzechówka z Krynicy Morskiej, Andrzej Wondziński z baru Koga w kategorii Kucharza Roku, Cafe Capri ze Stegny wśród Kawiarni, Julia Łapińska z Villi Lemon W Sztutowie w kategorii Kelnerki Roku oraz Bagietka z Drewnicy wśród piekarni - to zwycięzcy kulinarnego plebiscytu Mistrzowie Smaku, jego odsłony w powiecie nowodworskim.

Strzechówka w Krynicy Morskiej - Restauracja Roku
Całoroczna Restauracja Strzechówka mieści się w centrum Krynicy Morskiej, przy ulicy Portowej. Historia Strzechówki rozpoczyna się w roku 1997 r. Specjalnością restauracji od początku były dania rybne. Nie może być inaczej w miejscu, związanym tradycją i historią z rybołówstwem. - W karcie mamy dania, dla których ludzie do nas wracają - mówi Małgorzata Warmińska, menedżer Strzechówki. - Od lat naszym hitem jest m.in. zupa rybna z łososiem, klienci chwalą ryby pieczone w pergaminie, dania mięsna z grilla czy garmaż - dorsza w pomidorach, śledzia w occie. Kuchnia Strzechówki szczególnie poleca rybę pieczoną w pergaminie (m.in. łososia z masłem, koprem i warzywami). Taka obróbka sprawia, że mięso jest soczyste i delikatne. Kto nie lubi ryb, może spróbować kuchni polskiej oraz namiastkę kuchni włoskiej, w tym ręcznie wyrabianą pizzę według oryginalnej włoskiej receptury. Wśród atutów Strzechówki goście wymieniają smak, a także ciekawe, drewniane wnętrze restauracji. - Regularnie podnosimy standard - mówi Małgorzata Warmińska. - Mamy znakomitej jakości grill, do jego opalania używamy drewna kokosowego, specjalnie sprowadzanego. Stawiamy na doskonałe wyposażenie kuchni, m.in. doskonałej jakości patelnie. Mięsa na nich przyrządzone mają chrupiącą skórkę, a wewnątrz są soczyste. Atutem jest także kuchnia. - Wszystkie potrawy, nawet te uznawane za fast food, jak zapiekanki czy kebab, przygotowujemy sami, na bieżąco - mówi Małgorzata Warmińska. - Wykorzystujemy tylko świeże produkty, nie ma u nas mrożonek czy gotowych potraw. Dla Strzechówki to już 20 sezon. Obecnie w ciągu dwóch miesięcy restauracja przyjmuje ok. 450 zamówień (rekordowe było 600 zamówień), co dowodzi, że ma wiernych gości. - Zapraszamy wszystkich do Strzechówki, by spróbowali naszych smaków - mówi menedżer krynickiej restauracji.

Andrzej Wondziński - Kucharz Roku
Andrzej Wondziński jest szefem kuchni w Barze Koga w Krynicy Morskiej. To kucharz z wieloletnim doświadczeniem. W zawodzie przepracował już ponad 40 lat. Jest on również zwycięzcą w kategorii Kucharza Roku powiatu nowodworskiego w plebiscycie Mistrzowie Smaku 2017.Andrzej Wondziński pochodzi z Nowego Dworu Gdańskiego, jednak jak sam przyznaje pracował już niemal w całym regionie.- Mogę nazwać się takim kucharzem powiatowym. Pracowałem m.in. w Jazowie, Marzęcinie teraz w Krynicy Morskiej. Jestem również współzałożycielem “Suples Catering”, z którym zorganizowałem mnóstwo imprez m.in. liczne studniówki czy bale sylwestrowe - mówi pan Andrzej.Jak sam przyznaje miłość do gastronomii odziedziczył po swojej mamie, która również przez lata była związana z tą branżą. To pod jej okiem odkrywał pierwsze sekrety kucharskiego fachu. Obecnie również współpracuje z najbliższymi. - Myślę, że sekretem mojego sukcesu jest wspaniały zespół. W kuchni nie działa się indywidualnie. Sam nie byłbym w stanie niczego zrobić. Od lat pracuję z moją żoną i szwagierką. Wszystko osiągnęliśmy wspólnie. Po tylu latach wspólnej pracy rozumiemy się niemal bez słów i bezzmiennie z przyjemnością ze sobą współpracujemy. Od niedawna do naszego zespołu dołączył również mój syn. To on jest odpowiedzialny m.in. za nasze menu - dodaje pan Andrzej.

Julia Łapińska - Kelnerka Roku
Julia Łapińska zajęła pierwsze miejsce w etapie powiatowym plebiscytu Mistrzowie Smaku, w kategorii Kelnerki Roku. Tym samym wywalczyła ten zaszczytny tytuł. Kelnerka Roku powiatu nowodworskiego pracuje w Villi Lemon w Sztutowie. Julia Łapińska ukończyła technikum hotelarskie, studiuje w Gdańsku. Z branżą turystyczną związała swoje zawodowe życie. W Lemonie pracuje już trzeci sezon. Jak sama podkreśla, praca kelnerki, wbrew pozorom, niesie ze sobą sporą odpowiedzialność. To kelnerzy są wizytówką restauracji, gospody, baru, itp., robią pierwsze wrażenie na gościach, które często decyduje o wizerunku firmy. Dobrzy kelnerzy sprawiają, że goście przychodząc do restauracji czują się komfortowo, czują się ugoszczeni. Julia Łapińska zaznacza, że pracy jest sporo. Sezony letnie trwają od Wielkanocy do września, potem trzeba być w pracy Sylwestra. Zajęć nie brakuje - mówi Julia Łapińska. - Ta praca bywa ciężka i niewdzięczna Są jednak klienci, którzy podchodzą do kelnerów z szacunkiem, dzięki którym pracuje się znakomicie. Ja tę pracę lubię, cenię kontakt z ludźmi. Zresztą w Lemonie mamy grupę świetnych współpracowników, dzięki którym praca staje się przyjemniejsza, łatwiejsza. Staramy się, by wszyscy czuli się u nas jak w domu. Villa Lemon przyjmuje grupy kolonijne. - Z dzieciakami pracuje się fajnie, zapewniamy im zabawy, animacje - dodaje Julia Łapińska.


Capri Caffe - Kawiarnia Roku

Kawiarnia Capri Caffe znajduje się w Stegnie, przy ulicy Morskiej przy samej plaży. Kawiarnia mieści się w turystycznym centrum nadmorskiej miejscowości. To wyjątkowe miejsce może pochwalić się lokalizacją niemal nad samym morzem - plażę i morze od kawiarni oddziela tylko 20 metrowy pas lasu świerkowego. Kawiarnia jest całoroczna.- Jesteśmy firmą rodzinną. Kawiarnię tworzę wspólnie ze swoją żoną i dwiema córkami. Swoją działalność rozpoczęliśmy w 1992 roku. 15 lat temu zakończyliśmy budowę nowego obiektu, w którym gościmy naszych klientów do dziś. Każdy ma swoje zadanie. Dodatkowo wszyscy jesteśmy po specjalistycznych kursach baristycznych. Ale cały czas staramy się dokształcać i pogłębiać nasze umiejętności - mówi Peter Horvath, właściciel Capri Caffe. Kawiarnia Capri Caffe to lokal pełen smaku i aromatu dobrej kawy. To idealne miejsce na uzupełnienie akumulatorów przy filiżance “małej czarnej”. - W naszym lokalu serwujemy cenioną na całym świecie, jedną z najlepszych włoskich kaw - Alfredo. Oprócz tradycyjnej “małej czarnej” oferujemy również m.in. kawy smakowe oraz kawę mrożoną.Lokal nie tylko kusi zapachem świeżo parzonej kawy, ale również rozpieszcza podniebienia swoich gości przepysznymi domowymi ciastami i deserami. W lokalu serwowane są również gofry, rurki z kremem, lody i wiele innych słodkości. Z pewnością każdy w bogatej karcie stegieńskiej kawiarni znajdzie coś dla siebie. - Taką naszą specjalnością z pewnością jest szarlotka. Córka często nie nadąża z wypiekiem. Ciasto powstaje wyłącznie z naturalnych składników. To prawdziwie domowy wypiek. Wszystko robimy sami, od krojenia jabłek do włożenia szarlotki do piekarnika. Co z pewnością przyciąga jeszcze naszych klientów to fantazyjna dekoracja naszych 24 smaków lodów, autorstwa córki.

Bagietka z Drewnicy - Piekarnia Roku
Im mniej składników jest na etykiecie chleba, tym będzie on zdrowszy i smaczniejszy - podkreśla Krzysztof Krzemiński, właściciel piekarni Bagietka z Drewnicy. To właśnie Bagietka piekarnia otrzymała tytuł Piekarni Roku w plebiscycie Mistrzowie Smaku. - Jestem związany z piekarnictwem od dzieciństwa - mówi Krzysztof Krzemiński. - Mój ojciec był piekarzem i od małego widziałem na własne oczy jak wypieka się chleb. Wykształciłem się w tym kierunku w 1998 roku otworzyłem piekarnię w Drewnicy. Jakość, dobre półprodukty i serce włożone w wypiek, to główne zasady Krzysztofa Krzemińskiego. - Jeśli nie włożysz serca, to nic z tego nie będzie - podkreśla właściciel bagietki. - Nie oszczędzamy na jakość mąki, stosujemy tylko naturalny zakwas itp. Większość pracy wykonywana jest u nas ręcznie. Największą satysfakcję mam, gdy klient w sklepie mówi” Bagietka, kolejny raz ci pieczywo wyszło”. Oczywiście nie robię wszystkiego sam. Polegam na pracownikach. Piekarnia bagietka specjalizuje się w tradycyjnym pieczywie - chlebach, także razowych i wieloziarnistych, białym pieczywie: bułkach różnego rodzaju, w tym nawiązujących do nazwy firmy bagietkach. - Te ostatnie szczególnie idą w czasie wakacji. To baza popularnych zapiekanek nad morzem - mówi Krzysztof Krzemiński. - Zimą wypuszczamy serię pieczywa “złota kolekcja” , bardzo tradycyjne pieczywo dla smakoszy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowydworgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto