Nowy Dwór Gdański. Grupa nieformalna „Nadmiar nieba” i Żuławski Ośrodek Kultury w ramach projektu „Żuławy – stąd jesteśmy” zaprosili seniorów na wycieczkę i warsztaty kulinarne, które pomogły im odkryć inne strony Żuław.
Warsztaty "Smaki Żuław" odbyły się w domu podcieniowym w Cyganku. W trakcie zajęć seniorzy pod czujnym okiem Artura Wasilewskiego przygotowali wykwintną zupę sezonową - zupę brukwiową na gęsinie. Ponadto, zapoznali się z techniką produkcji sera ricotta. Warsztaty serowarskie poprowadził Krzysztof Jaworski.
Na zakończenie warsztatów, Marek Opitz oprowadził gości po zabytkowym budynku.
Projekt dofinansowano ze środków Programu „Działaj Lokalnie IX” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodek Działaj Lokalnie – Fundację Pokolenia, ze środków Polsko Amerykańskiej Fundacji Wolności i Fundacji Pokolenia.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?