Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Nowym Dworze Gdańskim powstała w 1963r. na bazie pięciu małych przedwojennych mleczarni, usytuowanych na żyznych terenach Żuław, gdzie hodowla bydła i przetwórstwo mleka, szczególnie na sery typu holenderskiego, były wielowiekową tradycją.
Obecnie Maluta jest liderem regionalnym w branży w Polsce północnej, żuławską, nowoczesną firmą, zachowującą tradycje i udział miejscowych rolników. Maluta oferuje wyroby o naturalnym składzie, nie stosując zamienników i wypełniaczy jak np. skrobi w miejsce białka czy tłuszczów roślinnych, w miejsce tłuszczu mlecznego.
Firma spełnia wszystkie wymogi unijne w przestrzeganiu najnowszych reżimów technologicznych, bazując na tradycyjnych, uznanych recepturach.Bogata oferta Maluty, od mleka świeżego poprzez wyroby galanterii mleczarskiej, twarogi i twarożki, tradycyjne masło, na serach dojrzewających kończąc jest w stanie zadowolić bardzo wymagających klientów.
Wykształcenie, wysokie kwalifikacje i praktyczna wiedza zespołu technologów dają efekty w postaci oryginalnych ofert - nowości rynkowych, jak ser biesiadny topiony, wędzony (w 1994 r. Maluta pierwsza weszła z tym typem sera na rynek ), Maślanka Acidofilna truskawkowo- jabłkowa (najciekawszy wyrób spożywczy roku, nagroda Ministra Rolnictwa 1997 r.), a od 2005 r. Jogurt Bałkański (W kategorii klasycznych jogurtów pod względem ilości sprzedaży Maluta jest krajowym liderem). Sery dojrzewające i Jogurt Bałkański są w kraju wizytówką Maluty. Wyróżniają się naturalnością i doskonałymi smakami.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?