MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
3 kg ogórków średniej wielkości (niewyrośnięte, zielone)...
fot. Pixabay

Oto najlepsze zalewy do ogórków. 10 przepisów, których mogłeś nie znać. Jak przygotować zalewę do ogórków? Sprawdź TOP 10! [28.07.2023 r.]

Ogórki "na słodko"

3 kg ogórków średniej wielkości (niewyrośnięte, zielone)

Składniki na zalewę

1 litr octu winnego
1 kg cukru
3 łyżki gorczycy
2 łyżki soli
0,5 litra wody

Wykonanie 

Ogórki pokroić ze skórką w plastry około 3 mm. Zasolić je połową soli, zostawić na 12 godzin często mieszając.
Zagotować zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucić odciśnięte ogórki. Gotować kilka minut, ewentualnie dosolić do smaku. Gorące wkładać do słoików.
Zakręcić. Pasteryzować w temperaturze 85-90 stopni 10 minut.

Zobacz również

Półmaraton Radomskiego Czerwca'76. Tak walczyli na trasie [NOWE ZDJĘCIA]

Półmaraton Radomskiego Czerwca'76. Tak walczyli na trasie [NOWE ZDJĘCIA]

Iga Świątek bez jednej z najgroźniejszych rywalek na Igrzyskach Olimpijskich w Paryżu

Iga Świątek bez jednej z najgroźniejszych rywalek na Igrzyskach Olimpijskich w Paryżu

Polecamy

Wszyscy pytają, jak robię moją chrupiącą sałatkę z kalafiora. Mam swój sekret

Wszyscy pytają, jak robię moją chrupiącą sałatkę z kalafiora. Mam swój sekret

Pulpety z przepisu babci podbiją każde serce. Do sosu trzeba dodać ważny składnik

HIT DNIA
Pulpety z przepisu babci podbiją każde serce. Do sosu trzeba dodać ważny składnik

Prosta i smaczna sałatka makaronowa. Podaję ją na ciepło, znika w kilka chwil

Prosta i smaczna sałatka makaronowa. Podaję ją na ciepło, znika w kilka chwil