Kuchnia żuławska niesamowicie smaczna, pomysłowa, bogata w składniki najlepszej jakości. To również kuchnia wielu historii oraz wielu różnych kultur. Mimo tych cech, które bezpośrednio świadczą o jej wyjątkowości, kuchnia żuławska dla wielu wciąż jest nieodkryta. Zapraszamy na cykl degustacji, w trakcie których będzie można spróbować i poznać wyjątkowe żuławskie produkty .
Zaplanowane zostały w sumie cztery spotkania z wyjątkowymi smakami Żuław:
6 kwietnia – degustacja chlebów naturalnych,
7 kwietnia – degustacja serów żuławskich,
14 kwietnia – degustacja miodów „Gospodarstwo Pasieczne Gustaw”,
28 kwietnia – przetwory owocowe z Żuław.
Wszystkie degustacje odbędą się w Żuławski Park Historyczny (ul. Kopernika 17), w godz. od 9.00 do 15.00.
Wydarzenie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej , z projektu „Kulinaria żuławskie - promocją regionu” realizowanego przez Stowarzyszenie Miłośników Nowego Dworu Gdańskiego – Klub Nowodworski.
Dodajmy, w ramach projektu „Kulinaria żuławskie - promocją regionu”, powstaje również książka, opowiadająca o kulinarnym dziedzictwie Żuław. Dostępna już wkrótce!
Poznaj razem z nami kuchnię Żuław. Kuchnię, w której nie brakuje śladów pierwszych słowiańskich i pruskich mieszkańców tej ziemi; przysmaków, mieszkających tu przez wieki mennonitów oraz mozaiki dań osadników przybyłych na Żuławy po II wojnie światowej.
Materiał promocyjny ŻPH.
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?