Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Powiat nowodworski. Wybieramy Mistrzów Smaku. Ruszyło głosowanie w plebiscycie

red
Powiat nowodworski. Ruszył plebiscyt Mistrzowie Smaku
Powiat nowodworski. Ruszył plebiscyt Mistrzowie Smaku
Powiat nowodworski. Ruszył kulinarny plebiscyt „Dziennika Bałtyckiego”. Mistrzów Smaku w regionie nie brakuje. Sprawdź wyniki. Wciąż można zgłosić kandydatów.

Mistrzowie Smaku - pod taką nazwą odbywa się kolejna edycja kulinarnego plebiscytu „Dziennika Bałtyckiego”. Nazwa nie mogła być trafniejsza. Wielu uczestników zabawy to prawdziwi artyści sztuki kulinarnej, cukierniczej. Nie brakuje znakomitych piekarzy, baristów, oddanych kelnerów i kelnerek, dzięki którym goście restauracji czują się jak w domu. W ubiegły piątek rozpoczęło się głosowanie, które wyłoni Mistrzów Smaku w powiecie nowodworskim.

Tu znajdziesz WYNIKI głosowania

Dodajmy, że reprezentanci naszego regionu biorą także udział w części wojewódzkiej plebiscytu Mistrzowie Smaku. To Fabryka Lodów Naturalnych z Nowego Dworu Gd. w kategorii Kawiarni oraz Agata Wondzińska z krynickiej Kogi w kategorii Barman.

Na kolejnych stronach prezentujemy pierwszych liderów głosowania.

Kategoria Kucharz Roku - Wojciech Rabiega
Wojciech Rabiega jest Szefem Kuchni w Hotelu Tristan w Kątach Rybackich. To młody kucharz, ale już niezwykle doświadczony. Pochodzi z miejscowości pod Poznaniem. Pracował w wielu znanych restauracjach, szkolił się pod okiem doświadczonych szefów kuchni. W Tristanie pracuje od roku 2015 r. Swoje dania opiera na naturalnych składnikach, wybiera produkty od lokalnych przedsiębiorców, przetwórców, rolników oraz rybaków, czerpie z lasu, łąk, morza. Autorskie menu przygotowuje z myślą zgodnie z zasadą Slow Food. W jego menu skosztować można żuławskich miodów, mazurskich kasz, pomorskiej brukwi, czy kozich serów. Sam również wędzi, uprawia i przygotowuje przetwory. Swoje umiejętności kulinarne kilkakrotnie prezentował również podczas konkursów kulinarnych . W2014 wystartował w Kulinarnym Pucharze Polski.

Kategoria Restauracja Roku - Strzechówka w Krynicy Morskiej
Całoroczna Restauracja Strzechówka mieści się w centrum Krynicy Morskiej, przy ulicy Portowej. Historia Strzechówki rozpoczyna się w roku 1997 r. Specjalnością restauracji od początku były dania rybne. Nie może być inaczej w miejscu, związanym tradycją i historią z rybołówstwem, w którym ryby są poławiane niemal cały rok. Kuchnia Strzechówki szczególnie poleca rybę pieczoną w pergaminie (m.in. łososia z masłem, koprem i warzywami). Taka obróbka sprawia, że mięso jest soczyste i delikatne. W menu są ryby smażone, z grilla, rybne przystawki na zimno. Kto nie lubi ryb, może spróbować kuchni polskiej oraz namiastkę kuchni włoskiej, w tym ręcznie wyrabianą pizzę według oryginalnej włoskiej receptury. Wśród atutów Strzechówki goście wymieniają smak, a także ciekawe, drewniane wnętrze restauracji.

Kelnerka Roku - Julia Łapińska
A Julia Łapińska pracuje jako kelnerka w Villi Lemon w Sztutowie. Z branżą turystyczną związała swoje zawodowe życie. Julia Łapińska ukończyła technikum hotelarskie, studiuje w Gdańsku, w Lemonie pracuje już trzeci sezon. Te są długie, trwają od Wielkanocy do września, potem trzeba być w pracy Sylwestra. Zajęć nie brakuje. - Ta praca bywa ciężka i niewdzięczna - mówi Julia Łapińska. - Są jednak klienci, którzy podchodzą do kelnerów z szacunkiem, dzięki którym pracuje się znakomicie. Ja tę pracę lubię, cenię kontakt z ludźmi. Zresztą w Lemonie mamy grupę świetnych współpracowników, dzięki którym praca staje się przyjemniejsza, łatwiejsza. Staramy się, by wszyscy czuli się u nas jak w domu. Villa Lemon przyjmuje grupy kolonijne. - Z dzieciakami pracuje się fajnie, zapewniamy im zabawy, animacje - dodaje Julia Łapińska.

Kawiarnia Roku - Kawiarnia na Piaskach
Kawiarnia na Piaskach w miejscowości Piaski jest wyjątkowa, choćby pod względem położenia geograficznego. To ostatnia kawiarnia po polskiej stronie Mierzei Wiślanej. Kawiarnia znajduje się niedaleko centrum pełnej oryginalnego, nadmorskiego klimatu miejscowości Piaski. To dość daleko, kilkanaście km na wschód od Krynicy Morskiej, ale wizyta w Kawiarni na Piaskach na pewno się opłaci. Można się tu napić aromatycznej kawy przygotowanej w profesjonalnym stylu przez baristów, jest też gorąca czekolada do picia, domowe ciasto i desery lodowe. Są też kolorowe drinki i wybór regionalnych piw. Wizyta w kawiarni to także niesamowite widoki na Zalew Wiślany, przybrzeżne pola trzcinowe i katedrę we Fromborku. Całość dopełnia spokojna muzyka. Dla najmłodszych są mega piaskownice z namorskim piaskiem oraz drewniany plac zabaw

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowydworgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto