MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
CZERNINA KASZUBSKA / Czôrnina...
fot. arch.

Poznaj regionalne przysmaki z Pomorza. Oto dania, których warto spróbować

CZERNINA KASZUBSKA / Czôrnina

Zupa z widocznymi suszonymi owocami, gotowanymi warzywami i kawałkami mięsa. Smak: Słodko-kwaśny, aromat owocowo-mięsny.

Znana  również jako "Czarna polewka". Według "Bedekera Kaszubskiego": "Czôrninę sporządza się z krwi gęsi, kaczki lub indyka z dodatkiem suszonych grzybów, owoców, gęsich podrobów, marchwi, włoszczyzny, soli, octu i do smaku cukru. Osobno gotuje się ziemniaki, które się podaje na talerzykach".

Zobacz również

Pierwszy dzień koszalińskich juwenaliów za nami [ZDJĘCIA, WIDEO]

Pierwszy dzień koszalińskich juwenaliów za nami [ZDJĘCIA, WIDEO]

Spektakl "Moment" ponownie w Centrum Kultury w Świeciu

Spektakl "Moment" ponownie w Centrum Kultury w Świeciu

Polecamy

Dzień Dziecka w górach? Tu musisz wybrać się z pociechą

Dzień Dziecka w górach? Tu musisz wybrać się z pociechą

Zamiast stosować ją na zęby, nałóż na nogi. Gładkie stopy gwarantowane!

HIT DNIA
Zamiast stosować ją na zęby, nałóż na nogi. Gładkie stopy gwarantowane!

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak