Smaki Pomorza. Odcinek 11. Nowoczesna Zupa Rybna i wizyta w Restauracji „U Jakuba” w Pruszczu Gdańskim. Czy stołował się tam sam Napoleon?

Akcja specjalna Smaki Pomorza
Wideo
od 16 lat
Pruszcz Gdański w XVIII w. zasłynął słynną „Karczmą u Jakuba”. Czy jadali w niej Napoleon i Józef Wybicki, to już pozostanie legendą. Prawdziwa jest natomiast współczesna „Restauracja u Jakuba”, wzorowana na tej z tradycjami. I to właśnie w tym niezwykłym miejscu powstał 11. odcinek naszego specjalnego programu „Smaki Pomorza”. Nowoczesna zupa rybna przygotowana przez Mistrza Kulinarnego Krzysztofa Szulborskiego oraz Artura Bolewskiego z restauracji „U Jakuba”po prostu rozpływa się w ustach!

Restauracja „U Jakuba” w Pruszczu Gdańskim – tutaj tradycja przeplata się z nowoczesnością

– To miejsce jest owiane kulturą i jednocześnie legendą. Młody człowiek urodzony w 1777 r. , miał na imię Jakub, terminował w różnych karczmach. W tym czasie poznał Józefa Wybickiego, który przyjeżdżał często do Gdańska, i razem z nim w 1797 r. pojechał do Włoch do Legionów Polskich. Po dwóch latach walki, został ciężko ranny i musiał wrócić do kraju.

– W tych miejscach jego rodzina, jego ciotki, miały jakieś posiadłości, między innymi prawdopodobnie tę, przekazaną, żeby tutaj dalej prowadził działalność. On otworzył taką restaurację pod nazwą „Karczma u Jakuba” i tak to zostało – opowiada Ryszard Mizera z Restauracji „U Jakuba”.

Smaki Pomorza – program wideo!

– Żeby szukać smaków Napoleona i żeby szukać tamtych smaków, udamy się do kuchni, żeby coś ugotować – mówi Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski.

Czas na nowoczesną zupę rybną

W tym odcinku Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski gotuje nowoczesną zupę rybną razem z Arturem Bolewskim z restauracji „U Jakuba”.

Do zupy rybnej potrzebny jest rosół, i co może zdziwić, nie gotujemy zupy rybnej na wywarze rybnym, tylko właśnie na rosole. Dodajemy trzy gatunki ryby: dorsza, sandacza i łososia, oraz warzywa julieen.

– W naszych dzisiejszych recepturach mamy warzywa, które przyjechały do nas z firmy TOCZYGROSZEK. Jest to firma, która od rolnika dowozi nam produkty prosto na stół. Dostawy są tylko raz w tygodniu, więc możemy być pewni, że produkt jest lokalny i świeży – mówi Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski.

Do zupy wrzucamy też kluski lane, kapary i oliwki. Aby nadać zupie rybnej szlachetności, będzie też potrzebny nabiał.

– Przypomnę, że masło w firmie Maluta produkuje się w specjalnej maselnicy. Do tego masła nie używamy nic więcej, jak dobrej śmietanki, którą musimy po prosu w dobrze w maselnicy wyrobić. Jest to niewątpliwie ewenement na naszym rynku – dodaje Krzysztof Szulborski.

Zupę gotuje się w tym samym dniu, w którym się ją je, bo ryba w wodzie wysycha. Doprawiamy ją solą, pieprzem i pesto. Pod koniec gotowania dodajemy mleczko kokosowe oraz zioła. Podajemy z kwaśną śmietaną.

Przepis:

Nowoczesna zupa rybna

Składniki:
Rosół drobiowy 500 ml
Łosoś filet 500 g
Sandacz filet b/s 500 g
Dorsz 500 g
Kluski lane 80 g
Oliwki czarne 150 g
Warzywa julieen 250 g
Kapary ( kwiat ) 30 g
Kolendra 20 g od firmy „TOCZYGROSZEK”
Koperek 10 g od firmy „TOCZYGROSZEK”
Wodorosty morskie
Pesto bazyliowe firmy Primerba 40 g
Mleko kokosowe 500 ml od firmy „TOCZYGROSZEK”
Zioła różne (szczawik zajęczy) od firmy „TOCZYGROSZEK”
Śmietana 30 % 200 mil firmy „Maluta”
Masło 200 g firmy „Maluta”

Przygotowanie

Ugotować rosół drobiowy. Łososia, dorsza i sandacza pokroić w grubszą kostkę, ugotować w rosole, dodając warzywa julieen, kluski lane, kapary i oliwki. Doprawić solą pieprzem i pesto. Pod koniec gotowania, dodać mleczko kokosowe oraz zioła. Odstawić na około 10 min i podawać ze śmietaną kwaśną.

maluta.pl
toczygroszek.pl
ujakuba.eu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pruszczgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto