Restauracja „U Jakuba” w Pruszczu Gdańskim – tutaj tradycja przeplata się z nowoczesnością
– To miejsce jest owiane kulturą i jednocześnie legendą. Młody człowiek urodzony w 1777 r. , miał na imię Jakub, terminował w różnych karczmach. W tym czasie poznał Józefa Wybickiego, który przyjeżdżał często do Gdańska, i razem z nim w 1797 r. pojechał do Włoch do Legionów Polskich. Po dwóch latach walki, został ciężko ranny i musiał wrócić do kraju.
– W tych miejscach jego rodzina, jego ciotki, miały jakieś posiadłości, między innymi prawdopodobnie tę, przekazaną, żeby tutaj dalej prowadził działalność. On otworzył taką restaurację pod nazwą „Karczma u Jakuba” i tak to zostało – opowiada Ryszard Mizera z Restauracji „U Jakuba”.
Smaki Pomorza – program wideo!
NASZ SERWIS SPECJALNY
– Żeby szukać smaków Napoleona i żeby szukać tamtych smaków, udamy się do kuchni, żeby coś ugotować – mówi Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski.
Czas na nowoczesną zupę rybną
W tym odcinku Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski gotuje nowoczesną zupę rybną razem z Arturem Bolewskim z restauracji „U Jakuba”.
Do zupy rybnej potrzebny jest rosół, i co może zdziwić, nie gotujemy zupy rybnej na wywarze rybnym, tylko właśnie na rosole. Dodajemy trzy gatunki ryby: dorsza, sandacza i łososia, oraz warzywa julieen.
– W naszych dzisiejszych recepturach mamy warzywa, które przyjechały do nas z firmy TOCZYGROSZEK. Jest to firma, która od rolnika dowozi nam produkty prosto na stół. Dostawy są tylko raz w tygodniu, więc możemy być pewni, że produkt jest lokalny i świeży – mówi Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski.
Do zupy wrzucamy też kluski lane, kapary i oliwki. Aby nadać zupie rybnej szlachetności, będzie też potrzebny nabiał.
– Przypomnę, że masło w firmie Maluta produkuje się w specjalnej maselnicy. Do tego masła nie używamy nic więcej, jak dobrej śmietanki, którą musimy po prosu w dobrze w maselnicy wyrobić. Jest to niewątpliwie ewenement na naszym rynku – dodaje Krzysztof Szulborski.
Zupę gotuje się w tym samym dniu, w którym się ją je, bo ryba w wodzie wysycha. Doprawiamy ją solą, pieprzem i pesto. Pod koniec gotowania dodajemy mleczko kokosowe oraz zioła. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Przepis:
Nowoczesna zupa rybna
Składniki:
Rosół drobiowy 500 ml
Łosoś filet 500 g
Sandacz filet b/s 500 g
Dorsz 500 g
Kluski lane 80 g
Oliwki czarne 150 g
Warzywa julieen 250 g
Kapary ( kwiat ) 30 g
Kolendra 20 g od firmy „TOCZYGROSZEK”
Koperek 10 g od firmy „TOCZYGROSZEK”
Wodorosty morskie
Pesto bazyliowe firmy Primerba 40 g
Mleko kokosowe 500 ml od firmy „TOCZYGROSZEK”
Zioła różne (szczawik zajęczy) od firmy „TOCZYGROSZEK”
Śmietana 30 % 200 mil firmy „Maluta”
Masło 200 g firmy „Maluta”
Przygotowanie
Ugotować rosół drobiowy. Łososia, dorsza i sandacza pokroić w grubszą kostkę, ugotować w rosole, dodając warzywa julieen, kluski lane, kapary i oliwki. Doprawić solą pieprzem i pesto. Pod koniec gotowania, dodać mleczko kokosowe oraz zioła. Odstawić na około 10 min i podawać ze śmietaną kwaśną.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?