Zadaniem uczestników było przygotowanie przekąski i deseru, inspiracją do kulinarnych poszukiwań i eksperymentów był świat literatury. W konkursie udział wzięło 12 dwuosobowych zespołów ze szkół gastronomicznych.
Zespół Szkół w Nowym Dworze Gdańskim reprezentowali uczniowie z 3 klasy TŻiUG:
- Franciszek Duchalski
- Piotr Ptak
Przygotowali przekąskę:
- GUA BAO Z POLICZKAMI WIEPRZOWYMI , Jan Brzechwa „ Nie pieprz Pietrze
oraz deser :
- MINI TORCIK „RED VELVET, Julian Tuwim „Dyzio marzyciel”
.
Celem imprezy było:
- propagowanie czytelnictwa,
- zapoznanie się z twórczością klasyków i pisarzy współczesnych,
- kształtowanie postaw kreatywnych poprzez szukanie inspiracji kulinarnych w innych dziedzinach sztuki,
- zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, rozbudzanie wrażliwości estetycznej, podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego,
- propagowanie idei, że artystą można być również w dziedzinie sztuki kulinarnej.
Adeptów sztuki kulinarnej oceniali wybitni mistrzowie kuchni i cukiernictwa. Inspiracja, przygotowane potrawy i prezentacja uczniów z Zespołu Szkół zyskały uznanie Jury, uczniowie odnieśli duży sukces zajmując kolejno:
- III miejsce kategoria deser
- II miejsce kategoria literackość.
Archeologiczna Wiosna Biskupin (Żnin)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?