MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jest substancją żelującą, zagęstnikiem i stabilizatorem...
fot. lesyamalkovich11/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E407 – Karagen

Jest substancją żelującą, zagęstnikiem i stabilizatorem pozyskiwanym z czerwonych wodorostów. Często występuje w przetworach i deserach mlecznych, w tym w produktach dietetycznych, przetworach owocowych (m.in. dżemach niskosłodzonych), mleku modyfikowanym dla niemowląt i środkach spożywczych dla dzieci.

Pewne metody przetwarzania karagenu (i przemiany w układzie trawienia) powodują jednak, że przekształca się on do polimeru o nasilonych działaniach niepożądanych. To m.in. wywoływanie stanów zapalnych jelit i zaburzeń ich funkcjonowania, a także zwiększenie ryzyka rozwoju zespołu jelita drażliwego, wrzodów i nowotworów

Zobacz również

Bez bramek w sparingu Bruk-Betu Termaliki Nieciecza na zgrupowaniu

Bez bramek w sparingu Bruk-Betu Termaliki Nieciecza na zgrupowaniu

Chuma już straszy rywali. Piłkarze Wieczystej zagrali z pierwszoligowcami

Chuma już straszy rywali. Piłkarze Wieczystej zagrali z pierwszoligowcami

Polecamy

Takiego chłodnika jeszcze nie znasz. Jest pożywny i najlepszy na upały

Takiego chłodnika jeszcze nie znasz. Jest pożywny i najlepszy na upały

Nosiły je nasze babcie. Dzisiaj ta sukienka to modowy hit, który pokochała Cichopek

HIT DNIA
Nosiły je nasze babcie. Dzisiaj ta sukienka to modowy hit, który pokochała Cichopek

Nie dopuść do braku tych 2 witamin. Bez nich grozi ci wyniszczająca choroba

NOWE FAKTY
Nie dopuść do braku tych 2 witamin. Bez nich grozi ci wyniszczająca choroba