Wiosenne ogławianie wierzb jest konieczne.
Wierzba – drzewo bardzo żywotne, widoczne niemal wszędzie w żuławskim krajobrazie. Ogławianie wierzb polega na odpowiednim przycinaniu ich koron co z czasem prowadzi do wykształcenia tzw. głowy wierzbowej.
Wiosenne ogławiane powinno się wykonać, nie, tylko zanim drzewa puszczą soki, ale także przed rozpoczęciem sezonu lęgowego u ptaków, czyli przed 1 marca.
Kiedyś ogławianie wierzb, wykonywane najczęściej w luty lub w marcu miało swoje uzasadnienie. Chodziło o pozyskanie drewna do ogrzania domu, ponieważ wierzba to gatunek energetyczny.
Wierzby, które nie zostały ogłowione przez 5 lat i dłużej mają zazwyczaj pędy o grubości 30 cm łatwo się rozłamują i pękają, co jest przyczyna ich zamierania. Kolejnym plusem ogławiania wierz są powstające dziuple i szczeliny, które stanowią schronienie dla licznych gatunków ptaków: sikorek, wróbli, pliszek.
Wierzba to pożywienie i kryjówka dla ssaków.
Są również minusy wiosennego ogławiania — takie drzewo podatne jest na choroby i osłabione (traci całą powierzchnię potrzebną do fotosyntezy). Drzewo w szybkim czasie musi się zregenerować, przez co jest mniej odporne na niekorzystne czynniki zewnętrzne.
W Polsce najczęściej występuje wierzba krucha i wierzba biała. Obie te odmiany to gatunki szybko rosnące o miękkim, łatwo próchniejącym drewnie.
Wierzby, najczęściej kwitnące na przedwiośniu, są cennym pożytkiem dla owadów zapylających: pszczół i trzmieli. Trzmiele zasiedlają również wierzbowe dziuple.
Wierzby dostarczają pożywienia i ukrycia ssakom. Z kryjówek w popękanych pniach korzystają zające, jeże, drobne gryzonie.
Ciekawie o wierzbach w Wiatraku TVP3 Gdańsk
Ogławianie wierzb
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?