Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej informuje, że podczas składowania sprasowanej słomy należy przestrzegać wymagań określonych rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz. U. Nr 109, poz. 719 z 2010 r.).
Zgodnie z par. 42 przytoczonego rozporządzenia, strefa pożarowa sterty, stogu lub brogu z palnymi produktami roślinnymi nie może przekracza powierzchni 1000 m2 lub kubatury 5000 m3.
Przy ustawianiu stert, stogów i brogów należy zachować, co najmniej następujące odległości:
1. Od budynków wykonanych z materiałów:
a. palnych – 30m,
b. niepalnych i o pokryciu, co najmniej trudno zapalnych – 20m.
2. Od dróg publicznych i torów kolejowych – 30m.
3. Od dróg wewnętrznych i od granicy działki 10m.
4. Od urządzeń i przewodów linii elektrycznych wysokiego napięcia – 30m.
5. Od lasów i terenów zalesionych – 100m.
6. Między stertami, stogami i brogami stanowiącymi odrębne strefy pożarowe – 30m.
Przy ustawianiu stert, stogów i brogów należy wykonać i utrzymać powierzchnię o szerokości, co najmniej 2m w odległości 3m od ich obrysu pozbawioną materiałów palnych.
Ponadto, produkty roślinne należy składować w sposób uniemożliwiający ich samozapalanie. W przypadku konieczności składowania produktów niedosuszonych należy okresowo sprawdzać ich temperaturę.
Wypalanie słomy i pozostałości roślinnych na polach jest zabronione.
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?