Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ciasteczka owsiane dla wszystkich. Dzień zdrowego żywienia w Zespole Szkół w Nowym Dworze Gdańskim

Jadwiga Bilicka
Jadwiga Bilicka
foto.Zespół Szkół NDG
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”) powstał w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques- organizację zrzeszającą szefów kuchni.

Zdolna młodzież upiekła zdrowe ciasteczka owsiane dla wszystkich. Było pysznie, pachnąco i bardzo miło. Atmosfera jak zwykle rodzinna w Zespole Szkół ciasteczka skosztowali wszyscy: pracownicy administracji i obsługi, nauczyciele, uczniowie i każdy, kto akurat miał szczęście i się załapał. Proces tworzenia tych pyszności nadzorowały: Aneta Palczewska oraz Emilia Megger Lisewska.

Celem tego święta jest promowanie wśród najmłodszych i osób dorosłych zdrowego jedzenia dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków i informowanie o konsekwencjach złej diety.
Liczba dzieci cierpiących na nadwagę w Europie zwiększa się każdego roku o 400 tysięcy!

Nadwaga to choroba naszych czasów, która przyczynia się do problemów ze zdrowiem (cukrzyca, schorzenia wątroby, choroby serca, rak, nadciśnienie, udar mózgu i depresję). Należy pamiętać, że zdrowe odżywianie to przede wszystkim profilaktyka chorób, a także inwestycja w prawidłowy rozwój układu odpornościowego.

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA związane z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywnością Fizyczną:

  • 1. Spożywaj posiłki regularnie (4–5 posiłków co 3–4 godziny).
  • 2. Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę tego, co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: ¾ – warzywa i ¼ – owoce.
  • 3. Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
  • 4. Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i – częściowo – serem.
  • 5. Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
  • 6. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.
  • 7. Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
  • 8. Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół – mają cenne składniki i poprawiają smak.
  • 9. Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 litra dziennie.
  • 10. Nie spożywaj alkoholu.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Archeologiczna Wiosna Biskupin (Żnin)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowydworgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto