- Najwięcej awarii sieci kanalizacyjnej notujemy oczywiście w szczycie sezonu letniego przy obiektach, w których prowadzone jest zbiorowe żywienie. Tam w sieci kanalizacyjnej a następnie na przepompowniach zbierają się tłuszcze - mówi Cezary Malinowski, prezes Przedsiębiorstwa Komunalnego "Mierzeja" w Stegnie. - Tzw. korki tłuszczowe tworzą zator przepływu ścieków w sieci i obiektach pompowych. Bardzo trudno jest to usunąć, bo wymaga to długiej pracy sprzętu specjalistycznego.
Co ciekawe, część mieszkańców oraz właścicieli barów i smażalni ryb z Mierzei Wiślanej nawet nie wie, że przepalone tłuszcze wylewane do sieci kanalizacyjnej potrafią narobić tyle szkód. W czasie sezonu letniego na Mierzei Wiślanej działa ponad sto obiektów, w których smaży się rybę czy frytki. Setki litrów trafia do ścieków, resztę odbierają specjalistyczne firmy.
- Bezpłatnie odbieramy zbiorniki ze spalonymi olejami spożywczymi. Zachęcamy właścicieli barów do podpisania umowy z nami, to ich nic nie kosztuje - mówi Przemysław Małkowski, właściciel firmy zajmującej się sprzedażą i utylizacją olejów spożywczych.
Warto dodać, że wszystkie obiekty prowadzące zbiorowe żywienie muszą rozliczyć się z sanepidem z umowy na utylizację przepalonych tłuszczy.
- Od punktów gastronomicznych wymagamy specjalne umowy z firmą utylizującą oleje spożywcze. Jeśli któryś z barów nie ma takiego dokumentu, to musi w ciągu 7-10 dni załatwić tę sprawę i rozliczyć się z nami. W przeciwnym wypadku nie wydamy zezwolenia na działalność - mówi Henryk Pszczoliński, szef nowodworskiego Sanepidu. - Oczywiście zdajemy sobie sprawę, że niektóre bary i smażalnie wylewają te tłuszcze do ścieków, ale trudno jest im to udowodnić.
Zobacz także: Mierzeja Wiślana. Inspektorzy tropią grzechy sezonowej gastronomii w nadmorskich barach
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?