MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Nowy Dwór Gdański. Uczniowie ZS nr 2 w ciekawych projektach

red
Nowy Dwór Gd. Uczniowie ZS nr 2 wzięli udział w edukacyjnych projektach
Nowy Dwór Gd. Uczniowie ZS nr 2 wzięli udział w edukacyjnych projektach ZS nr 2
Uczniowie klas 3 Technikum Żywienia i 3 T Informatycznego z Zespołu Szkół nr 2 w Nowym Dworze Gdańskim udali sie na trzydniowa wycieczkę do Górzna, gdzie rozpoczęli realizacje dwóch innowacji pedagogicznych: z języka angielskiego oraz z geocachingu.

Uczniowie wzięli m.in. udział w szkoleniu z tzw. geocachingu. Geocaching to gra terenowa użytkowników odbiorników GPS, polegająca na poszukiwaniu tzw. skrytek (ang. geocache) uprzednio ukrytych przez innych uczestników zabawy. Ukrywane przeważnie w interesujących miejscach skrytki zawierają dziennik odwiedzin, do którego wpisują się kolejni znalazcy, a także drobne upominki na wymianę. Lokalizacja miejsca ukrycia skrytki przekazywana jest przez jej założyciela innym uczestnikom gry poprzez wprowadzenie współrzędnych geograficznych w jednej ze specjalnych internetowych baz danych, tzw. serwisów geocachingowych.

Nadrzędną ideą zabawy jest zachęcenie jej uczestników do odwiedzenia, w wyniku poszukiwań, miejsc w których ukryte są skrytki.

Uczniowie poszukiwali skrytek na terenie Górznieńsko-Lidzbarskiego Parku Krajobrazowego i samego Górzna.

Uczniowie realizowali również innowacyjny projekt kulinarny - tworzyli książkę kucharską w formie internetowego bloga z regionalnymi przepisami, częściowo w języku angielskim - projekt nosi nazwę "Blog and a cookbook with, some local, tasty recipes".

Pod okiem szefowej kuchni lokalnej restauracji Pani Anny Drozdowskiej przygotowali regionalne dania: zupę klopsową z kluseczkami, grillowaną pierś z indyka z suszonymi pomidorami i serem mozzarella, grillowany filet z pstrąga z pojezierza brodnickiego, kujawskie pierogi nadziewane gęsiną i modrą kapustą, kujawskie pierogi z kapustą i grzybami, czernina z kluchami ziemniaczanymi, gęś pieczona z żurawiną i modrą kapustą, żur kujawski.

Po degustacji uczestnicy pokazu kulinarnego w zakresie kuchni regionalnej Pomorza i Kujaw otrzymali certyfikaty. Następnie odbyło się spotkanie w sali konferencyjnej, tam nauczyciel języka angielskiego Pani Anna Klepka przeprowadziła wykład, w kolejnym etapie wszyscy razem tłumaczyli przepisy dań regionalnych.

Po zakończeniu prac z innowacji pedagogicznej z języka angielskiego rozpoczęli pisanie bloga. Jest to część projektu, w której uczniowie prezentują całą swoją pracę wszystkim zainteresowanym, którzy będą śledzić ich bloga.

od 7 lat
Wideo

Zakaz krzyży w warszawskim urzędzie. Trzaskowski wydał rozporządzenie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowydworgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto