Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

O „Smakach Żuław” rozmowa w Gospodzie Mały Holender w Żelichowie. Zaproszenie na spotkanie

Jadwiga Bilicka
Jadwiga Bilicka
Jaka jest kuchnia Żuław? Czym jest Werderkäse oraz Machandel? Jak współcześni mieszkańcy delty Wisły odkrywają i kultywują dawne tradycje kulinarne regionu? To tylko niektóre z pytań, jakie zostaną poruszone podczas dyskusji „Smaki Żuław”, która odbędzie się w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa w Gospodzie Małych Holender w Żelichowie 15 września o godz.17.00.

A czy może być do tego lepsze miejsce niż dom podcieniowy pełniący funkcję gospody?

W spotkaniu udział wezmą:

  • dr Andrzej Kasperek - regionalista, literat i pasjonat Żuław. Autor książki "Mój płaski kraj. Żuławy".
  • Artur Wasielewski - regionalista, piwowar i człowiek, który o kuchni dawnych Żuławiaków wie niemal wszytko. Autor książki "Kulinaria Żuławskie".
  • Łukasz Kępski - historyk, regionalista, edukator, który od wielu lat odkrywa tajemnice Żuław.
  • Marek Opitz - regionalista, fotograf, pasjonat odkrywania dawnych żuławskich smaków, a przede wszystkim właściciel Gospody.

Na spotkanie obowiązują zapisy. Wystarczy wysłać e-mail na adres: [email protected]

od 7 lat
Wideo

Polskie skarby UNESCO: Odkryj 5 wyjątkowych miejsc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na nowydworgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto