Karol Okrasa, pasjonat niebanalnych potraw, ukończył Technikum Hotelarsko – Gastronomiczne w Warszawie. Jest absolwentem Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej
Gospodarstwa Wiejskiego.
Pracował przez jedenaście lat w restauracji Le Meridien Bistro, w której przez ostatnie dwa lata swojej pracy był szefem kuchni.
Znany kucharz prowadzi w Warszawie restaurację Platter, która została wyróżniona w przewodniku Michelin „ Main Citis of Europe 2011”.
„Na menu Platter składają się potrawy inspirowane smakowitymi wspomnieniami Karola z dzieciństwa: każdy ze składników jest naturalny, każdy smak autentyczny i każda ich część pochodzi prosto z serca” – informuje na swojej stronie Platter by Karol Okrasa.
Żuławy. Karol Okrasa pojawił się w Żelichowie, aby przygotować potrawy inspirowane tutejszą kuchnią. Znamy datę emisji odcinków [ZDJĘCIA]
Kucharz Karol Okrasa zawitał na Żuławy. To właśnie tu mężczyzna nagrywał swój nowy program, poświęcony żuławskiej kuchni. Widzowie będą mogli obejrzeć dwa odcinki z Żuław na początku kwietnia.
Kucharz tym razem zaskoczył swoim pomysłem kulinarnym, bo wbrew powszechnym oczekiwaniom nie była to kolejna odsłona ryb nad Bałtykiem. Na talerzu pojawił się ...indyk.
Zaskakująca propozycja kulinarna może na pierwszy rzut oka okazać się odległa tematycznie od tego, co można podać na talerzu z bogactwa ryb, które oferuje Bałtyk. Dlaczego więc indyk w Piaskach?
Może dlatego, że podobnie jak wiele warzyw np. pomidory, papryka czy kukurydza przypłynął do Europy dopiero po wyprawach za morze Krzysztofa Kolumba. Indyk zawitał do krajów europejskich również po tych wyprawach. Kiedy dotarł do Polski, na początku hodowano go jako ptaka ozdobnego w ogrodach magnatów i biskupów. Dopiero w późniejszym okresie trafił na stoły, gdzie zachwycano się jego pożywnym mięsem.
W programie nagrywanym w Piaskach Karol Okrasa przygotował trzy propozycje kulinarne:
Skrzydła indycze duszone w doprawionym orientalnym sosie z ciemnego piwa
Kwaśna kapusta na bazie soku z kiszonej kapusty z ziemniakami, boczkiem i mięsem z ud indyczych
Smażone paski z indyczej piersi z cebulą i bakłażanem, duszone w pomidorowym sosie z ciecierzycą, a na koniec zapiekane z jabłkami.
Emisja odcinka nagranego w lutym 2023 roku odbędzie się:
04.03.2023 – TVP 1 godz. 14. 25
18.03.2023 – TVP Polonia godz. 13.35
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?