Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Żuławy i Mierzeja. "Mistrzowie Smaku" nagrodzeni. Finałowa gala plebiscytu "Dziennika Bałtyckiego"

red
Żuławy i Mierzeja. Gala plebiscytu Mistrzowie Smaku 2018
Żuławy i Mierzeja. Gala plebiscytu Mistrzowie Smaku 2018 Przemek Świderski
Pomorze. Dzięki wielkiemu plebiscytowi "Dziennika Bałtyckiego" pod hasłem "Mistrzowie Smaku" w jednym miejscu zgromadziliśmy najlepszych kucharzy, kelnerki, barmanów, szefów restauracji i cukierników. Podczas finałowej gali w Pomorskim Urzędzie Marszałkowskim wręczyliśmy nagrody mistrzom branży gastronomicznej z naszego regionu. Na gali nie zabrakło i reprezentantów powiatu nowodworskiego: właścicieli Restauracji Jantarowej i szefa Karola Szycy z Restaurant&Caffe Milano w Krynicy Morskiej.

Dobiegł końca nasz wielki plebiscyt gastronomiczny "Mistrzowie Smaku". Uroczyste zakończenie naszej akcji odbyło się 21 września w Pomorskim Urzędzie Wojewódzkim w Gdańsku.

To, co jest niezwykle atrakcyjne w naszym regionie, to wielokulturowość, wielobarwność. Każdy region ma też swoje dziedzictwo kulinarne. Zależy nam na tym, żeby podnosić jakość tych dań i pokazać naszą odrębność – przyznał Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego.

Z kolei Mariusz Szmidka, redaktor naczelny "Dziennika Bałtyckiego", mówił podczas gali do laureatów: - Dzięki wam stworzymy kulinarną mapę Pomorza. W plebiscycie "Mistrzowie Smaku" niezwykle istotna jest misja poznawcza, edukacyjna oraz integrująca środowisko. Pokazujemy poetów kuchni. - Misją "Dziennika Bałtyckiego" jest podtrzymywanie regionalizmów i dziedzictwa kulinarnego – dodał redaktor naczelny.

Dodajmy, że zwycięzcy z regionów odbiorą wyróżnienia podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych POLAGRA Gastro i Invest Hotel w Poznaniu - największej i najważniejszej imprezy w branży gastronomicznej w Polsce. Plebiscyt jest prowadzony pod patronatem Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, jednej z najstarszych organizacji kulinarnych w Polsce, zrzeszającej najlepszych kucharzy z całego kraju. - "Mistrzowie Smaku" to bardzo prestiżowy konkurs. To również ważna inicjatywa, dzięki której za 5-10 lat nie okaże się, że flagowym daniem Pomorza jest na przykład sushi – komentował podczas gali Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowydworgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto