Stała załoga Cukrowni Malbork liczy ok. 130 osób, ale wiadomo, że sama nie poradzi sobie z przerobem tysięcy ton buraków cukrowych (blisko 650 tys. t podczas ostatniej kampanii).
- Potrzebujemy 90 pracowników na kampanię, które rozpocznie się w połowie września - mówi Mariusz Kaźmierczak, dyrektor malborskiego zakładu.
W poprzednich latach to zapotrzebowanie było większe. Bywało, że liczba pracowników sezonowych przewyższała liczbę zatrudnionych na stałe. Jak wyjaśnia dyrektor fabryki, postępująca automatyzacja zakładu sprawia, że tych rąk do pracy trzeba mniej z roku na rok. - Myślę, że nie będzie problemu ze znalezieniem 90 pracowników sezonowych - dodaje.
Praca odbywa się w systemie 12-godzinnym. Chętni mogą się zgłaszać do malborskiej cukrowni - informacje można uzyskać również pod nr. tel. 55 647 05 81.
Kampania trwa zwykle około trzech miesięcy, ale zdarzają się dłuższe, tak jak ostatnia - rozpoczęta we wrześniu ub.r. i zakończona w pierwszych dniach stycznia br.
KSC zatrudnia pracowników na sezon za pośrednictwem agencji pracy tymczasowej. Dwa lata temu stało się to przedmiotem interpelacji poselskiej. Jak informuje Zarząd KSC S.A. przyjęte rozwiązanie wynika ze specyfiki prowadzonego procesu produkcji cukru przez Spółkę. Charakter pracy Spółki, związany z przerobem buraka cukrowego w ciągu ok. trzech miesięcy w roku kalendarzowym, skutkuje zmiennym w czasie zapotrzebowaniem na pracowników. Współpraca z firmą Sanpro Interim BPO Sp. z o.o. dotyczy korzystania z kadry w obszarach pomocniczych związanych z prowadzonym sezonowo procesem produkcji cukru oraz w procesach logistycznych (pakowanie i wysyłka cukru), co pozwala elastycznie zarządzać pracownikami oraz dostosować się do wymogów i oczekiwań klientów przy jednoczesnym optymalizowaniu kosztów.
Cukrownia Malbork to zakład, który obecnie osiąga przeroby buraków przekraczające 7000 ton na dobę. W ostatniej kampanii wyprodukowano ponad 106 tysięcy ton cukru, przetwarzając buraki dostarczone od 850 plantatorów. Tutejszy oddział Krajowej Spółki Cukrowej zmierza do uzyskania produkcji na poziomie 140 tys. ton cukru.
Najlepsze atrakcje Krakowa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?