Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Piaski. Smaki Mierzei Wiślanej. W weekend kulinarny festiwal

red
Piaski. W weekend odbędzie się kulinarna impreza Smaki Mierzei, Smak Piasków
Piaski. W weekend odbędzie się kulinarna impreza Smaki Mierzei, Smak Piasków Smaki Mierzei/ Tomasz Chudzyński
Piaski. To będzie pyszny weekend. W Piaskach odbędzie się dwudniowy festiwal kulinarno-historyczny.

Przez dwa dni w czasie najbliższego weekendu, sobotę i niedzielę 15-16 lipca, będzie można poczuć niezwykły klimat zacisznej, nadmorskiej miejscowości.

W Piaskach, ostatniej miejscowości po polskiej części Mierzei Wiślanej odbędzie się po raz pierwszy impreza pn. Smaki Mierzei, Smak Piasków. - Zobaczycie Państwo najdawniejsze tradycje rybołówstwa, bursztynnictwa oraz odbędziecie kulinarną i filmową podróż w czasie - zachęcają organizatorzy imprezy.

- Będziecie mogli spróbować potraw z średniowiecznych przepisów w krzyżackiej karczmie - dziczyznę oraz ryby, posmakować kuchni Menonitów, dawnych mieszkańców Żuław w “starej wiosce rybackiej” np.wędzonych raków, czy ryb wędzonych w drewnianych beczkach. Kulinarne doznania rozbudzi również doborowe grono kucharzy w swych licznych pokazach i degustacjach, a dla lubiących gotować przewidzieliśmy otwarty konkurs kulinarny. W sobotni wieczór, zapraszamy na seans filmowy na dużym ekranie.

Podczas całego Festiwalu odbywać się będzie Jarmark Produktów Regionalnych oraz funkcjonować będzie strefa gastronomiczna w oparciu o lokalne produkty (ryby i dziczyzna). Gośćmi specjalnymi będą szefowie kuchni - Jan Kuroń, Adam Chrząstkowski, Dawid Budzich, Aleksander Baron i Rafał Bernatowitz.

Jak wygląda program?

Festiwal rusza w sobotę w okolicach przystani rybackiej nad Zalewem Wiślanym, o godz. 10.00, od otwarcia Karczmy Krzyżackiej i Wioski Rybackiej. Od godz. 11.00 do 16.00 odbędą się pokazy kulinarne, a wieczorem będzie można obejrzeć filmy dokumentalne związane z miejscowością Piaski.

Niedziela rozpocznie się od konkursu kulinarnego dla mieszkańców miejscowości (godz. 12.00), potem nastąpią kolejne pokazy kulinarne. Od 17.00 ruszy otwarty konkurs dla turystów, a całość zakończy kolacja degustacyjna (godz. 20.00).

Sobota 15 lipca, dzień pierwszy

10:00
Uroczyste otwarcie Festiwalu Kulinarnego "Smaki Mierzei-Smak Piasków"

10:15-22:00
Inauguracja "Karczmy krzyżackiej" i "Starej wioski rybackiej"

11:00-16:00
Aleksander Baron i Rafał Bernatowicz -pokaz gotowania z tego co na Mierzei najlepsze.Ryby,dziczyzna i produkty roślinne zostaną przygotowane tradycyjnymi technikami gotowania i pieczenia

18:00-19:00
Pokaz archiwalnych kronik filmowych,zdjęć związanych z Piaskami i okolicami.Prezentacja monografii Piasków i okolic

19:30-20:30
Pokaz dokumentu "Azyl Na Piaskach" (1998) reż.Krzysztof Kalukin

20:45-21:30
Pokaz filmy fabularnego "Przystań" (1970) reż.Paweł Komorowski

21.45-22.30
Pokaz filmu dokumentalnego "Rybaczymy" (2014) reż.Maciej Głowiński

Niedziela, dzień drugi

12:00-13:00
Konkurs kulinarny dla mieszkańców miejscowości

13:30-15:00
Pokaz kulinarny Jana Kuronia.Port nad Zalewem Wiślanym

15:30-16:30
Pokaz kulinarny Dawida Budzicha-Ambasadora kulinarnego marki Philipiak Milano.Port nad Zalewem Wiślanym

17:00-18:00
Otwarty konkurs kulinarny dla turystów

20:00
Kolacja degustacyjna "Kulinarna oś czasu na Mierzei Wiślanej" pod kierownictwem Adama Chrząstowskiego z udziałem wszystkich gości specjalnych Festiwalu.Miejsce Restauracja Four Winds

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowydworgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto