Przez dwa dni w czasie najbliższego weekendu, sobotę i niedzielę 15-16 lipca, będzie można poczuć niezwykły klimat zacisznej, nadmorskiej miejscowości.
W Piaskach, ostatniej miejscowości po polskiej części Mierzei Wiślanej odbędzie się po raz pierwszy impreza pn. Smaki Mierzei, Smak Piasków. - Zobaczycie Państwo najdawniejsze tradycje rybołówstwa, bursztynnictwa oraz odbędziecie kulinarną i filmową podróż w czasie - zachęcają organizatorzy imprezy.
- Będziecie mogli spróbować potraw z średniowiecznych przepisów w krzyżackiej karczmie - dziczyznę oraz ryby, posmakować kuchni Menonitów, dawnych mieszkańców Żuław w “starej wiosce rybackiej” np.wędzonych raków, czy ryb wędzonych w drewnianych beczkach. Kulinarne doznania rozbudzi również doborowe grono kucharzy w swych licznych pokazach i degustacjach, a dla lubiących gotować przewidzieliśmy otwarty konkurs kulinarny. W sobotni wieczór, zapraszamy na seans filmowy na dużym ekranie.
Podczas całego Festiwalu odbywać się będzie Jarmark Produktów Regionalnych oraz funkcjonować będzie strefa gastronomiczna w oparciu o lokalne produkty (ryby i dziczyzna). Gośćmi specjalnymi będą szefowie kuchni - Jan Kuroń, Adam Chrząstkowski, Dawid Budzich, Aleksander Baron i Rafał Bernatowitz.
Jak wygląda program?
Festiwal rusza w sobotę w okolicach przystani rybackiej nad Zalewem Wiślanym, o godz. 10.00, od otwarcia Karczmy Krzyżackiej i Wioski Rybackiej. Od godz. 11.00 do 16.00 odbędą się pokazy kulinarne, a wieczorem będzie można obejrzeć filmy dokumentalne związane z miejscowością Piaski.
Niedziela rozpocznie się od konkursu kulinarnego dla mieszkańców miejscowości (godz. 12.00), potem nastąpią kolejne pokazy kulinarne. Od 17.00 ruszy otwarty konkurs dla turystów, a całość zakończy kolacja degustacyjna (godz. 20.00).
Sobota 15 lipca, dzień pierwszy
10:00
Uroczyste otwarcie Festiwalu Kulinarnego "Smaki Mierzei-Smak Piasków"
10:15-22:00
Inauguracja "Karczmy krzyżackiej" i "Starej wioski rybackiej"
11:00-16:00
Aleksander Baron i Rafał Bernatowicz -pokaz gotowania z tego co na Mierzei najlepsze.Ryby,dziczyzna i produkty roślinne zostaną przygotowane tradycyjnymi technikami gotowania i pieczenia
18:00-19:00
Pokaz archiwalnych kronik filmowych,zdjęć związanych z Piaskami i okolicami.Prezentacja monografii Piasków i okolic
19:30-20:30
Pokaz dokumentu "Azyl Na Piaskach" (1998) reż.Krzysztof Kalukin
20:45-21:30
Pokaz filmy fabularnego "Przystań" (1970) reż.Paweł Komorowski
21.45-22.30
Pokaz filmu dokumentalnego "Rybaczymy" (2014) reż.Maciej Głowiński
Niedziela, dzień drugi
12:00-13:00
Konkurs kulinarny dla mieszkańców miejscowości
13:30-15:00
Pokaz kulinarny Jana Kuronia.Port nad Zalewem Wiślanym
15:30-16:30
Pokaz kulinarny Dawida Budzicha-Ambasadora kulinarnego marki Philipiak Milano.Port nad Zalewem Wiślanym
17:00-18:00
Otwarty konkurs kulinarny dla turystów
20:00
Kolacja degustacyjna "Kulinarna oś czasu na Mierzei Wiślanej" pod kierownictwem Adama Chrząstowskiego z udziałem wszystkich gości specjalnych Festiwalu.Miejsce Restauracja Four Winds
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?